Aplicația Nude îți ascunde nudurile din telefon cu inteligență artificială

de: Alexandru Puiu
18 10. 2017

Sunt multe aplicații de mobil prin intermediul cărora îți poți ascunde câteva poze în spatele unei parole, dar Nude folosește inteligență artificială pentru a le identifica.

Când vorbim de inteligență artificială, cei mai mulți dintre noi se gândesc la mașini autonome sau algoritmi creați de Google pentru a eficientiza motorul de căutare sau pentru a-ți servi reclame personalizate. Inteligența artificială poate fi însă folosită în multe feluri, iar un grup de dezvoltatori au optat să o folosească pentru a identifica nuduri în telefon.

Având în vedere că sunt șanse foare mari să ai câteva poze deocheate pe mobil, ar fi păcat să le lași strecurate în același flux foto în care îți pozele din vacanță, cu familia sau cu mâncare. Cel mai bine ar fi să le ascunzi în spatele unei parole sau al unui cod de securitate pentru a le vedea doar tu. Astfel, nu riști să dai telefonul unui prieten să-i arăți câteva imagini, doar pentru ca după câteva swipe-uri să-ți vadă prietena într-un neglijeu.

În orice caz, dacă ai mai multe nuduri răspândite prin fluxul foto, o nouă aplicație intitulată Nude te ajută să le identifici rapid și să le pui la păstrare. În acest scop, folosește un algoritm de inteligență artificială. Întregul proces de identificare se desfășoară exclusiv pe telefon și nici un fel de informație nu este pasată către serverele dezvoltatorilor.

Imaginile care au fost identificate ca având un potențial erotic, sunt salvate în aplicața Nude în spatele unui cod. În același timp, fără nici un fel de intervenție suplimentară din partea utilizatorului, sunt șterse din iCloud. Deși aplicația poate găzdui și clipuri video, algoritmul automat de detecție nu este momentan suficient de capabil încât să le identifice ca fiind încărcate de nuditate.

Aplicația Nude este disponibilă gratuit, dar trebuie să plătești un abonament lunar de un dolar pentru a folosi pe termen lung. Aceasta a fost realizată de un grup de cercetători de la UC Berkeley și utilizează tehnologia CoreML introdusă de Apple în iOS 11 ce facilitează implementarea algoritmilor de inteligență artificială in-app.